Pitbikes

Een pitbike, of midibike, is een kleine crossmotor met een Honda viertakt motorblok of een replica daarvan. De wielen hebben een diameter van 10″ of 12″ met cross- of supermotardbanden. Op veel kartbanen kan men terecht met een pitbike met supermotardbanden.

Honda maakte de eerste pitbikes, de CRF50 en de XR50. Deze waren bedoeld als kindercrosser. Later kwamen de andere Japanse merken zoals Yamaha en Kawasaki en Suzuki. Ieder groot Japans merk heeft fabrieken in China staan waar nu de replica’s worden gemaakt. Merken als Thumpstar, BBR, Masai, en de meer voor wedstrijd gebruik geschikte merken als Pitpro en Monstermoto zijn hier goede voorbeelden van. Nadat het pitbiken populair was geworden in Amerika, werd de productie in China verhoogd. Hierdoor zijn pitbikes een stuk goedkoper geworden en is het ook populair geworden in Nederland.

De motoren waren 110cc 4 takt met een topsnelheid van rond de 80 à 100km/h. Ze hebben 4 versnellingen ( 0 1 2 3 4 ). In Nederland wordt er met pitbikes geracet op het circuit. Hiervoor zijn de pitbikes omgebouwd tot supermotard met racebanden. De races worden georganiseerd door de SBO en de MON en de KNMV.

Monstermoto.nl heeft er voor gezorgd dat er in Nederland bij de bonden MON en KNMV een Supermotard competitie is gestart. De eerste Nederlandse Kampioen in die klasse is Rob van der Klooster uit Rockanje, dat was in 2006. In 2007 is dat bij de MON Gino Nagtegaal eveneens op een Monstermoto pitbike.

Bron: wikipedia