Quads

Een quad is een vierwielige motorfiets of brommer en dus een motorvoertuig. Een quad wordt echter door Nederlandse verkeerswet gezien als een 3-wielige auto. Een quad met kenteken mag je dus besturen met een auto (b) rijbewijs.

Quads werden in de beginjaren ook wel ATV (All Terrain Vehicle) genoemd.

De ontwikkeling van de quad begon met de driewielers, ook wel ATC of trike genoemd. In 1980 kwam Yamaha als eerste met haar productiemodel, de Yamaha Tri-moto. Het jaar daarop kwam Honda met haar Honda ATC250R. De ATC250R wordt in 2005 nog steeds gebruikt en er zijn nog allerlei onderdelen voor verkrijgbaar. Anno 2007 is het al een stuk moeilijker en duur om aan onderdelen te komen (deze moeten uit Amerika/Japan/België komen wat veel geld kost).

Vanwege de instabiliteit van de ATC’s, werd besloten te stoppen met de productie van ATC’s. Er gebeurden te veel ongelukken mee. Daarom werd alleen nog doorgegaan met de productie van ATV’s (quads). Suzuki kwam in 1983 met de eerste quad, de Suzuki LT125. Yamaha kwam in 1985 met een utilitymodel, de Yamaha YFM200. Honda kwam in 1986 met een aantal quads, waaronder de Honda TRX250R.

De Yamaha Banshee is voor het eerst geproduceerd in 1987. De motor komt uit de populaire 350RD-racemotoren. Net als de Yamaha Blaster uit 1988 wordt de Yamaha Banshee sinds januari 2007 niet meer geproduceerd, dit heeft te maken gehad met nieuwe emissie regelgeveing waardoor tweetakt motoren steeds meer van de productielijn verdwijnen. De Yamaha Blaster is nog steeds een van de populairste instapmodellen voor de quadsport. In al deze jaren hebben de modellen slechts minimale wijzigingen ondergaan. De Yamaha Blaster heeft sinds 2003 een nieuw design en is volledig voorzien van schijfremmen. De Yamaha Banshee is behalve de kleur niet veranderd in design.

Het grootste deel van de quads wordt in de Verenigde Staten verkocht. Als gevolg van de steeds strenger wordende Amerikaanse milieu-eisen worden nog slechts weinig quads met een tweetaktmotor verkocht. De enige twee tweetaktfabrieksmodellen die nog verkrijgbaar zijn, zijn de Yamaha Banshee en de Yamaha Blaster. Gezien de populariteit van de Banshee en Blaster, zullen deze misschien worden voorzien van een viertaktmotor.

Quads worden sinds de introductie van de eerste modellen steeds populairder in de Verenigde Staten. Het merendeel van de verkochte motorvoertuigen in de Verenigde Staten betreft quads. In Europa blijft de quad in 2005 een zeldzaam sportvoertuig, al begint hij sinds 2000 in Europa steeds populairder te worden.

Bron: wikipedia